Projekt SPARTAK – Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost (UP.04.2.1.03.0028)

Projekt SPARTAK – Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost (UP.04.2.1.03.0028)

Radionica „Sustav kolektivnog pregovaranja“  

Za članove Socijalnog vijeća projekta Spartak tijekom travnja i svibnja održana su dva ciklusa trodnevnih radionica na temu „Sustav kolektivnog pregovaranja“. Predavanja na oba ciklusa radionica održao je izv.prof.dr.sc. Viktor Gotovac.

Na prvom ciklusu radionica obrađene su cjeline: „Opće uređenje radnih odnosa“, „Zakon o radu“, „Kolektivni radni odnosi“ i „Struktura kolektivnog ugovora“. Bila je riječ i o pitanju reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje, o procesu pregovaranja, slobodnom određivanju pravila pregovaračkih strana, pripremama i samom tijeku pregovaranja.

Na drugom ciklusu radionica, raspravljalo se o  otvorenim pitanjima u nekoliko kategorija: odnosi sindikata i članova sindikata, odnosi sindikata s nečlanovima sindikata, odnosima među sindikatima, o produženoj primjeni pravnih pravila, o proširenju primjene kolektivnih ugovora, načelu djelovanja prema svima, statusu države kao stranke kolektivnog ugovora, otkaz i raskid kolektivnog ugovora te njegov prestanak te kao osnovno pitanje, pitanje reprezentativnosti. Jedno od takvih pitanja je i odnos kolektivnih ugovora i drugih pravnih izvora radnog prava, kao i odnos kolektivnih ugovora s radničkim vijećima.

Sudionici su imali priliku izraziti svoja razmišljanja i diskutirati glede otvorenih pitanja vezano uz kolektivne pregovore i kolektivne ugovore, smatrajući kako je potreban daljnji razvoj prakse u području kolektivnog pregovaranja i kolektivnog radnog prava.

Projekt SPARTAK – Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost usmjeren je na osnaživanje socijalnog dijaloga i rješavanje ključnih razvojnih problema Splitsko-dalmatinske županije u sferi rada, zapošljavanja, konkurentnosti i održivog gospodarskog razvoja te je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.496.021,00 kn.