Poruka iz Splita: Suradnja i umrežavanje svih dionika – ključ uspješnog socijalnog dijaloga

Poruka iz Splita: Suradnja i umrežavanje svih dionika – ključ uspješnog socijalnog dijaloga

25. i 27. rujna te 25. listopada 2018., u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda u Splitu, održana su tri okrugla stola na temu socijalnog dijaloga u Splitsko-dalmatinskoj županiji u okviru provedbe projekta „SPARTAK – Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost“.

U postojećem dokumentu Analiza socijalnog dijaloga u Splitsko-dalmatinskoj županiji već je u prethodnom projektu (Oživimo socijalni dijalog- Zajedno u budućnost) napravljena analiza socijalnog dijaloga i ta se analiza u okviru projekta SPARTAK, temeljem inputa s tri okrugla stola, nadogradila novim elementima korištenjem sinergije interesa svih socijalnih partnera i civilnog društva.

Nakon što su se na prva dva okrugla stola čula i uvažila mišljenja svih prisutnih i vrlo zainteresiranih sudionika, direktorica HUP-ovog regionalnog ureda Split, Vesna Ivić-Šimetin na trećem je okruglom stolu ukratko izložila izmjene i nadopune dokumenta Analiza socijalnog dijaloga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Temeljni zaključak je da se stvari mijenjaju sporo, i dok je u nekim područjima došlo do poboljšanja, na području socijalnog dijaloga u industriji stanje je još lošije. Pojam socijalnog dijaloga bio je uvijek vezan isključivo za socijalne partnere, HUP, sindikate i predstavnike Vlade na nacionalnom te županija na lokalnom nivou. Tako su u prvom dokumentu u istraživanje bili uključeni samo lokalni socijalni partneri, poslodavci, sindikati i županija. U projektu SPARTAK uključeni su svi dionici koji na izravan ili neizravan način sudjeluju u socijalnom dijalogu, predstavnici ustanova i udruga civilnog sektora i predstavnici institucija iz javnog sektora koji su uz predstavnike HUP-a dali neprocjenjiv doprinos analizi.

Projekt SPARTAK – Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost usmjeren je ka rješavanju ključnih razvojnih problema Splitsko-dalmatinske županije vezanih za pitanje rada, zapošljavanja, konkurentnosti i održivog gospodarskog razvoja te je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je JU Rera S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko- dalmatinske županije, a projektni partneri su Hrvatska udruga poslodavaca i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.